Inertia

...we take no prisoners and we eat the wounded.

09.04.2018.

U Bosnu

Nisam nikad van zemlje rekao ružnu riječ o tebi. Prešutio sam sve gluposti i isticao one lijepe stvari, trudio se da te predstavim kao ravnopravnu ljepotom i svime što možeš da imaš. Bio sam tvoj EPP. A nisam lagao, samo sam zaobilazio istine koje su svakodnevne i mučne.

Nakon dvije sedmice provedene u Holandiji, nakon nekoliko porodica koje su svoje godišnje odmore odlučili da provedu u Bosni, dočekao me klizeći start s leđa koji nije sviran. Nije da nije očekivan, ali sam se barem nadao da će sačekati da prespavam dva ili tri dana. Ne! Odmah u kost.

Nisam stigao ni da slegnem utiske (a divna je ta močvarna Holandija, ljudi su dobri i negdje su 100 godina ispred nas), srušila si na mene haos i uslove svoga postojanja i moga postojanja u tebi. Psujem. Redovno i marljivo psujem. A psovati treba, kako redovno, tako i marljivo, jer drukčije ne može. Da, ja volim svoju zemlju. Ali mršupičkumaterinu, ja te ne prepoznajem.

Ali nikad nisam i nikad neću van zemlje reći ružnu riječ o tebi. Prešutit ću sve gluposti i isticat ću one lijepe stvari. Bit ću tvoj EPP. A ti gledaj kako ćeš me opet dočekati sa klizećim startom s leđa koji neće biti sviran.